Víte, co je “burčák”? Přečtěte si náš text a učte se přitom česky.
Podzim v lidech vyvolává mnoho pocitů a asociací – barevné listy, studený vítr, nový školní rok, kaštany, burčák… Burčáková sezóna je právě v plném proudu, a tak dnes můžete číst krátký text o tomto populárním nápoji.
Co je to burčák a z čeho se vyrábí?
Burčák vzniká jako meziprodukt při výrobě vína. Je to částečně zkvašený mošt z hroznů. Obsahuje cukr, kyseliny a alkohol. Obsah alkoholu se pohybuje od 1 do 7 %. Vyrábí se z bílých a taky z červených hroznů pouze z českých nebo moravských vinic.
Kdy se pije?
Stánky s burčákem na ulicích se objevují pravidelně v druhé polovině srpna. Prodej burčáku je limitován zákonem. Může se prodávat v období od 1. srpna do 30. listopadu.
Kde se pije?
Burčák je oblibený především na Moravě. Není ovšem specialitou jen v České republice, pije se také v jiných zemích střední Evropy, například v Rakousku, na Slovensku nebo v Německu.
Jestli jste při čtení dostali chuť na burčák, můžete vyrazit na výlet v sobotu 10.10. do vinohradů v okolí Mutěnic, kde vás čeká tradiční burčákový pochod. Budou připraveny 3 trasy (4 km, 9 km a 12 km), také živá hudba a občerstvení. Více informací najdete na facebooku nebo na stránkách obce Mutěnice.
Říká se, že burčák je velmi zdravý, protože obsahuje hodně vitamínů. Buďte ale při jeho pití opatrní. Pokud ho vypijete hodně, může mít vedlejší účinky v podobě častých návštěv záchodu.
Obrázky: www.mutenice.cz, wikimedia.org