Mazanec je tradiční české velikonoční jídlo. Koupíte ho téměř všude, ale nejlepší je domácí. Pokud si ho chcete sami udělat, můžete zkusit recept naší rodiny.
Ingredience / Přísady
40 dkg polohrubé mouky / 10 dkg hladké mouky / 6 dkg másla
6 dkg cukru / 3 žloutky / 1 vajíčko
2 dl mléka / 1 kostka droždí / sůl
rum / vanilkový cukr / citronová kůra
rozinky / ořechy / čokoláda na vaření
Proces / Postup
1. Do mléka (které má stejnou teplotu jako pokoj) dáme lžičku cukru, droždí, přikryjeme utěrkou a počkáme, až vzejde kvásek.
2. Do mísy dáme mouku, cukr, žloutky, sůl, citronovou kůru, vanilkový cukr, rum, kvásek a teplé (ne horké!) máslo. Vypracujeme těsto. Vypracováváme, až se nelepí. Poprášíme hladkou moukou a necháme kynout.
3. Potom přidáme ořechy, rozinky a čokoládu (kousky čokolády). Těsto propracujeme, rozdělíme na bochánky (asi 3) a necháme 20-30 minut kynout (bochánky se zvětší).
4. Na bochánky dáme rozšlehané vejce. Bochánky dáme na plech a dáme do trouby, která má teplotu asi 200-220 °C. Pečeme dohromady 30-40 minut. Po cca 10 minutách snížíme teplotu na 150-160 °C.
DOBROU CHUŤ!