Mazanec je tradiční české velikonoční jídlo. Koupíte ho téměř všude, ale nejlepší je domácí. Pokud si ho chcete sami udělat, můžete zkusit recept naší rodiny.
 

 
 
 
 

Ingredience / Přísady

40 dkg polohrubé mouky / 10 dkg hladké mouky / 6 dkg másla

 
6 dkg cukru / 3 žloutky / 1 vajíčko

 
2 dl mléka / 1 kostka droždí / sůl

 
rum / vanilkový cukr / citronová kůra

 
rozinky / ořechy / čokoláda na vaření

 

Proces / Postup

1. Do mléka (které má stejnou teplotu jako pokoj) dáme lžičku cukru, droždí, přikryjeme utěrkou a počkáme, až vzejde kvásek.

2. Do mísy dáme mouku, cukr, žloutky, sůl, citronovou kůru, vanilkový cukr, rum, kvásek a teplé (ne horké!) máslo. Vypracujeme těsto. Vypracováváme, až se nelepí. Poprášíme hladkou moukou a necháme kynout.

 

3. Potom přidáme ořechy, rozinky a čokoládu (kousky čokolády). Těsto propracujeme, rozdělíme na bochánky (asi 3) a necháme 20-30 minut kynout (bochánky se zvětší).

 

4. Na bochánky dáme rozšlehané vejce. Bochánky dáme na plech a dáme do trouby, která má teplotu asi 200-220 °C. Pečeme dohromady 30-40 minut. Po cca 10 minutách snížíme teplotu na 150-160 °C.

 

DOBROU CHUŤ!